Stare forum klasy IIM
ONA ISTNIEJE !!! Ja mam j± czê¶ciej ni¿ te zimow±. Bo w koñcu zima to najpiêkniejsza pora roku Szkoda, ¿e tym razem prawdziwej nie do¶wiadczyli¶my ;/
nie wiem dlaczego je¿ (albo PeeRZet ) tak lubujê siê w miesi±cach zimowych. mogê jedynie podejrzewaæ, ¿e ma to zwi±zek z jakimi¶ wydarzeniami, które mia³y miejsce w³a¶nie w czasie trwania tej najzimniejszej z pór roku...
natomiast je¶li chodzi o depresjê wiosenn±... nie miewam takowej... w ogóle nie miewam depresji, ewentualnie chwilowe za³amania nastroju, nie bêd±ce przecie¿ niczym powa¿nym i niepokoj±cym w tym wieku...
worse than earlier
Depresja zimowa... brzmi to bynajmniej dziwnie. Nie mia³em jeszcze deprechy spowodowanej jak±¶ por± roku. Co najwy¿ej pogoda mo¿e byæ dobijaj±ca i sprawiæ, ¿e cz³owiekowi siê nic nie chce, ale to ju¿ inna bajka .
Pozdrawiam.
Sprawiæ, ¿e nic siê nie chce... Kurcze, na mnie dzia³a tak chyba ka¿da pogoda
a ja kocham zimê...pomimo ¿e tak mrozno i szkoda ¿e w tym roku by³a taka lipna...depresja...raczej nie...raczej chwilowe zalamania nastroju ale nie z powodu pogody...a tak a propo to ponoæ jeste¶my spo³eczeñstwem depresyjnym...
worse than earlier
Witam w imieniu swoim, Wielkiej Trójki i administracji na naszym forum . Czuj siê jak u siebie . Tylko nie zapominaj, ¿e obowi±zuje Ciê, tak samo jak i nas Regulamin. Dobrze jest sie z nim zapoznaæ .
Wracaj±c do tematu, to mo¿e i jeste¶my spo³eczeñstwem depresyjnym, ale i tak skandynawia, ma najwiêkszy odsetek samobójców. Tak nawiasem, Finlandia to piêkny kraj, chêtnie bym tam wyjecha³ . (Pomarzyæ zawsze mo¿na ).
Pozdrawiam.
moim zdaniem im wiêkszy postêp w rozwoju pañstwa im wiêcej ludzie pracuj± i poch³ania ich kariera tym wiêcej jest depresji i samobójstw bo ludzie nie znaj± prawdziwego sensu ¿ycia. Tam dominuje model rodziny rodzice+1dziecko o ile nie jest to wolny zwi±zek...sporo jest te¿ tzw singli...a potem kiedy sie juz osiagnie najwyzszy stopien kariery czegos brakuje...nie ma sie z kim podzielic sukcesem...zycie staje sie bez sensu...
worse than earlier
Doda³bym do tego, a nawet wysun±³ na pierwsze miejsce, ma³± ilo¶æ promieni s³onecznych docieraj±cych w ci±gu roku. Taki klimat robi swoje.
To jednak nie zmienia faktu, ¿e chêtnie bym tam wyjecha³ .
Pozdrawiam.
Dlaczego podjêli¶cie temat samobójców... Co to ma w ogóle do tego w±tku? Wiecie co? Mo¿e otwórzcie sobie taki w±tek "rozmowy nigdzie indziej nie pasuj±ce" i tam nawijajcie o samobójcach, finlandii, telefonach komórkowych i wymieniajcie siê przepisami kulinarnymi. Nalegam jednak aby w tym w±tku pozostawiæ porz±dek i ³ad, który umo¿liwi nam dalsz± (mam nadziejê) konstruktywn± dyskusjê.
Kropko... Nie mogê siê z tob± zgodziæ (pierwszy raz). Twierdzisz, ¿e u¶wiadomienie sobie swojego idea³u umo¿liwia ³atwiejsze jego znalezienie... My¶lê, ¿e nie nale¿y siê nad tym zastanawiaæ i pozwoliæ ¿yciu siê toczyæ. I je¶li mamy choæ odrobinê szczê¶cia to na 100% natkniemy siê na t± drug± osobê.
Ten percent luck
Twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure
Fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name.
100% powód by zapamiêtaæ to imiê... Has³o do zapamiêtania.
Pozdrawiam.
My¶lê, ¿e samobójstwo mo¿e ca³kiem mocno byæ powi±zane z depresj± A nawet je¶li, to zmiana tematu jest naturalnym mechanizmem dyskusji...
Ale trzymaj±c siê depresji wiosennej: Wszystko w okó³ zielenieje, kwiatki zakwitaj±, w powietrzu unosi siê delikatny zapach, a s³onko przygrzewa... a¿ krew zalewa!!! No dobra, ¿artuje ¯adna pora roku nie mo¿e zepsuæ mojego humoru Aczkolwiek ¿a³ujê, ¿e w tym roku zima nie by³a hmm... bardziej widoczna
worse than earlier
Phoenix napisał:
Kropko... Nie mogê siê z tob± zgodziæ (pierwszy raz). Twierdzisz, ¿e u¶wiadomienie sobie swojego idea³u umo¿liwia ³atwiejsze jego znalezienie... My¶lê, ¿e nie nale¿y siê nad tym zastanawiaæ i pozwoliæ ¿yciu siê toczyæ. I je¶li mamy choæ odrobinê szczê¶cia to na 100% natkniemy siê na t± drug± osobê.
Mam pytanie. Co do cholerki ma to co zacytowa³em wy¿ej do depresji wiosennej?? Chyba chcia³e¶ to napisaæ w temacie obok (mam na my¶li: "to teraz my sobie pogadajmy o ch³opakach").
Pozdrawiam.
przepraszam ¿e wtr±cê nie do tematu ale odpowiem na post Phoenixa..ja nie twierdzê ¿e trzeba mieæ swój idea³ bo inaczej nikogo nie mo¿na znalezc...odnoszê siê po prostu do zdania naukowców-psychologów...
a teraz do tematu:
ja kocham zimê i brak s³oñca nie wp³ywa na mnie negatywnie...wrêcz przeciwnie...lubiê nawet porê nocn±...t± ciszê która wtedy panuje...a sk³onno¶æ do depresji to sprawa genetyczna, wynika z psychiki i dziedziczenia...
worse than earlier
Ja równie¿ bardzo lubiê zimê. Ma ona swoje uroki . Jednak co innego gdy trwa ona ok 4 miesiêcy u nas, a w przypadku Skandynawii prawie ca³y rok.
Pozdrawiam.