Stare forum klasy IIM
worse than earlier
Ciê¿ko oceniaæ. Dopiero siê zaczê³y.
Mam propozycjê dla wszystkich. Ksi±dz kaza³ sporz±dziæ jak±¶ notatkê z rekolekcji. Mo¿e zmalujemy wspólnymi si³ami jaki¶ szkielecik na którym wszyscy siê bêdê mogli oprzeæ (jak dobrze pójdzie to po prostu go zer¿n±æ )??
Pozdrawiam.
Ja nie bêdê tworzy³ ¿adnego "szkieleciku", poniewa¿ mnie tam niespecjalnie rusza w ogóle co ten kole¶ (Ksi±dz) mówi. Mogê sie zupe³nie prywatnie podzieliæ z wami moimi spostrze¿eniami i refleksjami... Oczywi¶cie do pewnego stopnia intymno¶ci. Wiêc zapraszam...
W pierwszym dniu rekolekcji mowa by³a o modlitwie jako nieod³±cznej czê¶ci ¿ycia ka¿dego wierz±cego cz³owieka. Ksi±dz uzmys³owi³ nam, ¿e modliæ nale¿y siê przez ca³y czas, o ka¿dej porze dnia i nocy. I modlitwa nie jest tylko osobist± rozmow± z naszym Bogiem, jak wiêkszo¶æ z nas do dzi¶ uwa¿a³a. Modlitwo nazywamy ka¿d± sekundê, w której cz³owiek u¶wiadamia sobie, ¿e Bóg istnieje i jest obecny. Dlatego najwa¿niejsz± my¶l± tego dnia by³o s³owo "Jeste¶". Musimy pamiêtaæ, ¿e istnieje jaka¶ si³a, któr± chrze¶cijanie zw± Jahwe, która to si³a opiekuje siê nami i jest obezna w naszym ¿yciu. Nie nale¿y modliæ siê niedbale, oczekuj±c odpowiedzi w ci±gu kilku chwil. Czêsto tak± odpowied¼ otrzymujemy dopiero po d³u¿szym okresie czasu, albo nawet nigdy siê jej nie doczekujemy. To taka kolejna prawda p³yn±ca z tej nauki Ksiêdza rekolekcjonisty.
Omawiana by³a przypowie¶æ o synu marnotrawnym. Zda³em sobie sprawê, ¿e ka¿dy cz³owiek d±¿y do "bycia odpowiedzialnym" i zdanym tylko na siebie. Mamy tu przyk³ad syna, który w³a¶nie tak± decyzjê podj±³. Zreszt± kto by³ w ko¶ciele ten wie... a kto nie by³... có¿, jego strata.
Pozdrawiam i proszê o komentarze. Rzadko rozmawiam o religii a byæ mo¿e w³a¶nie takie rozmowy bêd± ¼ród³em do umocnienia mojej i waszej wiary. Dziêkujê.
Ale to wcale nie ma byæ wypracowanie !!! Ludzie, chyba nie zrozumieli¶cie koncepcji rekolekcji. Jak mo¿na pisaæ wypracowanie na temat rekolekcji ? Mo¿e sprawozdanie ?! Nie o to chodzi. Macie opisaæ swoje przemy¶lenie, wnioski do jakich doszli¶cie po tej trzydniowej przerwie.
worse than earlier
Je¶li kto¶ ma jakikolwiek pomys³ na jak±kolwiek króciutk± nawet notateczkê to bardzo proszê o podzielnie siê. Je¶li ka¿dy napisze co¶ od siebie, uda siê wtedy co¶ fajnego posklejaæ.
Pozdrawiam.