Forum klasy II M z Wyspiana

Stare forum klasy IIM

#1 2007-06-30 09:06:42

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

Mój Zahir...

Na wstêpie chyba nale¿a³oby wyja¶niæ wszystkim kim tak naprawdê jest Zahir - co to za zjawisko?
Zahir oznacza dos³ownie "widoczny, obecny, niemog±cy uj¶æ uwagi". Pojêcie pochodzi z tradycji islamskiej i jest datowane na XVIII wiek. Je¿eli spotkamy Zahira (mo¿e to byæ przedmiot lub osoba) na naszej drodze, zacznie on zajmowaæ nasz umys³, a¿ opanuje go w pe³ni. Wówczas nie bêdziemy w stanie my¶leæ o niczym innym. Uznaje siê to za oznakê ¶wiêto¶ci b±d¼ szaleñstwa. Zahir jest równie¿ uto¿samiany z demonem opêtania.

Je¶li przebrnêli¶my ju¿ przez wstêp chcia³bym, aby¶cie napisali, czy macie swojego Zahira - mo¿e to byæ osoba, przedmiot, miejsce a nawet wydarzenie. O swoim Zahirze napiszê nastêpnym razem...

#2 2007-06-30 20:26:36

Fallen Angel

worse than earlier

SkÄ…d: from hell
Punktów :   

Re: Mój Zahir...

Hmm.
Je¶li chodzi o mnie to nie mogê przestaæ my¶leæ o jednej osobie (i wszystkim co z ni± zwi±zane) i o jednej dziedzinie nauki (chyba nie muszê t³umaczyæ jakiej). Czy mo¿na je nazwaæ Zahirami? Nie mam pojêcia. Lecz na pewno nie jest to oznaka ¶wiêto¶ci.

Pozdrawiam

-----------------------------------------
http://r2.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35015 <--- ZAPRASZAM :]

#3 2007-07-01 00:49:33

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

Je¶li nie mo¿esz przestaæ my¶leæ o dziedzinie nauki to musi byæ to oznaka opêtania - oczywi¶cie w pozytywnym tego s³owa znaczeniu. Oczywi¶cie, ¿e mo¿na to nazwaæ swoim Zahirem... Natomiast je¶li chodzi o t± osobê (trochê ciê znam i wiem, ¿e chodzi o kobietê/dziewczynê) to wcale nie trzeba z tym walczyæ. To chyba jaki¶ sygna³ od si³ wy¿szych, ¿e czas dzia³aæ i nie mo¿esz takiej okazji zaprzepa¶ciæ....

#4 2007-07-01 13:57:51

Anka

Uczeñ

4294874
Punktów :   

Wiecie co... moim zdaniem kazdy cz³owiek ma swojego zahira. Przeciesz kazdy napewno ma jakies zainteresowania albo przedmioty bez ktorych nie moze zyc. mam pytanko.... czy mozna miec bardzo duzo zahirow ????????????

#5 2007-07-01 16:46:05

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

Bardzo du¿o mo¿e nie... Ale kilka jak najbardziej. Na przyk³ad twoimi Zahirami mog± byæ facet, jaka¶ pasja, rodzice, jakie¶ miejsce czy wydarzenie. Pojêcie Zahira jest bardzo elastyczne - nie mam nic przeciwko aby¶my na tym forum sami okre¶lili, co widzimy pod tym s³owem i przedyskutowali swoje wra¿enia...

#6 2007-07-07 09:33:17

Ucho

SkÄ…d: ***
Punktów :   

Phoenix napisał:

Natomiast je¶li chodzi o t± osobê (...) to wcale nie trzeba z tym walczyæ. To chyba jaki¶ sygna³ od si³ wy¿szych, ¿e czas dzia³aæ i nie mo¿esz takiej okazji zaprzepa¶ciæ....

Mi siê jednak wydaje ¿e te sygna³y od si³ wy¿szych [czasami] s± tylko nasz± naiwn± wyobra¼ni± i ¿e niestety nawet nasze najwiêksze zahiry po prostu niekiedy musz± umrzeæ... Sorki za pesymizm, ale taka jest prawda...

........................................................................
musimy ¿eglowaæ, nie musimy ¿yæ...

#7 2007-07-07 11:45:55

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

Ale gdyby nie one (sygna³y ) có¿ warte by³oby nasze ¿ycie - czy¿ nie by³oby jedynie marn± egzystencj± i strat± czasu? Sk±d wiedzia³by¶ na przyk³ad która dziewczyna ci siê podoba gdyby w³a¶nie nie te przeczucia, intuicja... Mo¿e kiedy¶ siê ze mn± zgodzisz chod¼ w g³êbi serca nawet nie mam na to nadziei

#8 2007-07-07 14:54:08

Ucho

SkÄ…d: ***
Punktów :   

Je¶li chodzi o te sygna³y to zgadzam siê, ¿e dziêki nim nasze ¿ycie nie jest tylko marn± egzystencj±... Jednak nie wszystkie sygna³y s± dobre. Niektóre pochodz± z g³êbi naszego serca i s± prawdziwe, inne s± tylko wytworem naszej têsknoty za czym¶ czego pragniemy i usi³uj± za wszelk± cenê znale¼æ sobie jakiego¶ zahira, który jednak nie przyniesie nam szczê¶cia... Niestety nie sposób odró¿niæ jednych sygna³ów od drugich. Dopiero patrz±c z dystansu po pewnym czasie...

........................................................................
musimy ¿eglowaæ, nie musimy ¿yæ...

#9 2007-10-22 09:47:51

Alucard

U¿ytkownik

Punktów :   

Zahir... w sumie to nie do koñca wiadomo do czego ów termin podporz±dkowaæ... Zadrzenie? Osoba? przedmiot? Je¿eli dobrze kontaktuje 9 ksi±¿kê Coelho czyta³em wiêc chyba tak ) to moge stwierdziæ iz moimi zahirami s±- Pewna kobieta absorbuj±ca wiêkszo¶æ moich mysli od d³ugiego czasu oraz, co mo¿e wydawaæ sie dziwne, wiersz kolegi który nie daje mi spokoju i przypomina mi siê w najdziwniejszych momentach

Je¿eli chodzi o znaki, to nie s±dzê aby zhiry by³y jakimis sygna³ami od ¶i³ wy¿szycych. Moim skromnym zdaniem wszytsko da siê udowodniæ racjonalnie a co do spraw mózgu- to trzeba by pobawæ siê z psychologi±. Zahiry to po prostu uciele¶nione pragnienia/têsknoty/fascynacje-nic wiêcej...

Stopka forum

RSS