Forum klasy II M z Wyspiana

Stare forum klasy IIM

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#1 2007-03-28 17:52:51

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

Filmy vs Ksi±¿ki vs Gry

Ksi±¿ka.....
Film.....
Gra.....

Przy czym najchêtniej spêdzacie czas? Przyznam, ¿e nigdy nie by³em wielkim mi³o¶nikiem s³owa pisanego, choæ ostatnio mam taki nastrój na poczytanie czego¶ warto¶ciowego. Nie zmienia to faktu, ¿e najlepiej bawiê siê graj±c. Gra lepsza jest od filmu po dym wzglêdem, ¿e masz wp³yw na to, co dzieje siê na ekranie, przez co jeste¶ bezpo¶rednim uczestnikiem wydarzeñ. Ksi±¿ka te¿ daje tak± mo¿liwo¶æ, choæ nie przemawia do mnie tak jak dobra gra cRPG lub po prostu zrêczno¶ciówka...

#2 2007-03-29 14:14:15

Kropcia

U¿ytkownik

9627696
Punktów :   

Re: Filmy vs Ksi±¿ki vs Gry

na gry nie mam czasu, filmy te¿ coraz rzadziej...czasami uda mi siê dorwaæ jak±¶ dobr± ksi±¿kê w przerwie pomiêdzi jedn± lektur± a drug±..w pierwszej klasie wiêcej czytalam takich swoich tytu³ów a to dlatego ¿e wtedy lektur wogóle praktycznie nie by³o... a teraz..Konrad Wallenrod potem Pan Tadeusz potem Dziady 3 czê¶ci Kordian Nie-Boska Komedia Lalka Potop...ehhh...a kto¶ mówi³ ¿e druga klasa jest najprostsza...

"I can wrestle with the stormy night" SoaD rlz...

#3 2007-03-29 16:01:25

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

Czyli mam rozumieæ, ¿e najchêtniej czytasz, tak? Bo ja jak tylko dorwê trochê wolnego czasu od razu siadam przy komputerze i gram w jakiego¶ ciekawego cRPG-a. To w³a¶nie jest kwestia podej¶cia, tak siê tylko mówi, ¿e nie mam czasu na ksi±¿kê, film... A w sumie czêsto przesiadujê przed grami. O wiele ³atwiej wygospodarowaæ mi czas na granie ni¿ na czytanie czy ogl±danie najlepszych nawet filmów. Byæ mo¿e w³a¶nie tym siê ró¿nimy.

Zdarza mi siê ogl±daæ obrady sejmu. Dostajê wtedy bia³ej gor±czki. Jakie to s± ciemniaki, wydaje mi siê, ¿e przeciêtny 15-latek lepiej siê wypowiada, wys³awia. Jak mo¿na w ogóle pchaæ siê na pierwszy plan bez jakiegokolwiek zaplecza. To dla mnie niepojête...

Politycy... "Z wyrazami szczerej niewdziêczno¶ci
               Dla ..... nie mamy lito¶ci!" Jak ¶piewa Piotr Rogucki.

Ostatnio edytowany przez Phoenix (2007-03-29 16:03:44)

#4 2007-03-29 16:52:55

jezyk_pl

PeeRZet ;]

6337836
Punktów :   

w sumie to nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieæ na to pytanie. Wszystko zale¿y od nastoju. Lubiê i dobr± lekturkê, zw³aszcza do poduszki. Ale w nocy chêtnie te¿ ogladam jakie¶ filmy na kompie. A i gr± dobr± nie pogardze   Niestety czasu czasem nie staje

"Dr¿ê o ten ¶wiat, gdy pomy¶lê, ¿e Bóg jest sprawiedliwy..."

[img]http://img402.imageshack.us/img402/8845/userbar189411by4.gif[/img]

#5 2007-03-29 18:07:51

Kropcia

U¿ytkownik

9627696
Punktów :   

Gry po prostu powoli zaczynaj± mnie nudziæ...baaaaardzo chcia³abym spróbowaæ zagraæ w co¶ z rpg ( crpg-tzn ¿e to jest komputerowe rpg?) poniewa¿ z tego co siê orientuje daje to mo¿liwo¶æ stworzenia sobie w³asnej wizji ¶wiata w którym siê cz³owiek porusza i nie wszystko jest jasne zawsze sa watpliwosci( kocham to po prostu )ale zawsze jest jaka¶ wymówka ¿eby nie zaczynaæ a mimo wszystko trochê czasu potrzeba ¿eby siê przyzwyczaiæ do istnienia w takim ¶wiecie...wakacje-³adna pogoda=szkoda czasu na kompa, zima-narty, ksi±¿ki, dodatkowe prace, jesieñ wiosna...wiadomo jak malo wolnego wtedy jest...i tak mi sie wydaje ze nigdy nie zacznê...

#6 2007-03-29 19:01:07

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

cRPG oznacza dok³adnie to, ¿e jest to RPG ale na komputery przeniesiony. Wiesz, zrzucasz karciankê na PC albo i tak siê to nazywa. Gra³a¶ kiedy¶ w ogóle w jakie¶ cRPG albo inne gry? Je¶li siê nie znasz na tym to ja siê polecam, trochê ju¿ w tym siedzê i mniej wiêcej siê orientujê. Zawsze to mi³o popatrzeæ jak nowi ludzie zakochuj± siê w tego typu grach. Na powa¿nie zacz±³em graæ jak mia³em 12 lat. To by³y czasy. Teraz te¿ trochê odpu¶ci³em, ale przez wakacje nadrobiê wszystkie braki.

cRPG jest ¶wietne miêdzy innymi dlatego, ¿e nie jeste¶ ograniczona w swoich decyzjach i dzia³aniach. Np. w takim The Elder Scroll III MORROWIND to ju¿ w ogóle robisz, co ci siê ¿ywnie podoba. Masz nieograniczon± swobodê i ogromny ¶wiat do zwiedzenia. Tak na marginesie dodam, ¿e gra³em w TES Morrowind w ci±gu ostatnich wakacji przez 350 godzin i nawet nie ruszy³em g³ównego w±tku.

Natomiast je¶li lubisz literaturê fantasy i w ogóle takie klimaty gor±co polecam Planescape TORMENT. To w³a¶nie taki chyba najbardziej rozbudowany fabularnie cRPG.

Jak masz jakie¶ pytanie to ja jestem otwarty...

#7 2007-03-30 09:29:07

Kropcia

U¿ytkownik

9627696
Punktów :   

no czytam sobie wlasnie na Wiki o tych grach cRPG...¿e te¿ wcze¶niej na to nie wpad³am.. chyba gra³am w to kiedy¶ ale nie wiedzialam ze to cRPG. ale ja siê spoptka³am z tak± odmian± w internecie ¿e nie ma siê ¿adnej planszy i tylko opisuj± ci miejsce w którym siê znajdujesz, otoczenie i ci±gle w czarnym okienku wyskakuj± mi dialogi ró¿nych innych graczy w dziwnych niezrozumia³ych jêzykach...ja wydajê polecenia mojej postaci ona idzie w jednym kierunku potem w innym i tylko ci±gle mi mówi± ¿e jestem tu i tu ¿e mój zawodnik jest g³odny zmêczony a mi siê myl± komendy...i trochê mnie to zniechêci³o...postanowilam w pozniejszym czasie sciagnac sobie jakas wersje ograniczona na komputer a potem sprobowac w sieci ale jak na razie nic nie znalazlam...

#8 2007-03-30 17:13:04

jezyk_pl

PeeRZet ;]

6337836
Punktów :   

Mówcie co chcecie, ale najlepsze by³y i zawsze pozostan± klasyczne RPG, bez "c" na pocz±tku Tu jest zero ograniczeñ i jest dok³adnie tym kim chcesz byæ. Je¶li ma siê dobr± grupê i mistrza gry, to nie chce siê wracaæ do realnego ¶wiata

"Dr¿ê o ten ¶wiat, gdy pomy¶lê, ¿e Bóg jest sprawiedliwy..."

[img]http://img402.imageshack.us/img402/8845/userbar189411by4.gif[/img]

#9 2007-03-31 18:24:53

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

Polecam pisanie w³asnych opowiadañ. Tu to ju¿ w ogóle mo¿na daæ siê ponie¶æ w³asnej fantazji. Jedynym ograniczeniem jest chyba tylko tempo naszego pisania i ilo¶æ "zwojów pergaminu". Gor±co polecam. Chêtnie udostêpniê kiedy¶ co¶ swojego... Tylko jeszcze muszê popracowaæ nad warsztatem...

#10 2007-03-31 19:05:01

Fallen Angel

worse than earlier

SkÄ…d: from hell
Punktów :   

Widzê, ¿e dyskusja przesunê³a siê w stronê gier . Ja tam wolê jaki¶ dobry film ogl±dn±æ. Ksi±¿ek praktycznie nie czytam, graæ jako¶ mi siê te¿ nie chce, a przy filmiku mo¿na oderwaæ siê od rzeczywisto¶ci .

Pozdrawiam.

-----------------------------------------
http://r2.bloodwars.interia.pl/r.php?r=35015 <--- ZAPRASZAM :]

#11 2007-04-05 17:02:38

Phoenix

odrodzony z popio³ów

Punktów :   

Przy grze te¿ (a mo¿e przede wszystkim) mo¿na siê oderwaæ od rzeczywisto¶ci...
Mamy tu pe³n± interakcjê z otaczaj±cym "nas" ¶wiatem i mo¿liwo¶æ decydowania o tym, co dane nam bêdzie zobaczyæ na ekranie monitora...
Byæ mo¿e ju¿ w najbli¿szej przysz³o¶ci zaczn± powstawaæ ju¿ od tak dawna zapowiadane "interaktywne filmy"...
Proponujê o tym podyskutowaæ...

#12 2007-10-22 14:26:21

Alucard

U¿ytkownik

Punktów :   

Zale¿y od chwili. Czasami wracam do mieszkania tak wyrabany,ze nawet na film sil nie mam... ale jak mam czas to staram siê czytaæ. Choæby po to,¿eby nie zapomniec jak literki wygl±daj±, chociaz na moim kierunku to raczej niemo¿liwe...

Tak wiêc ksi±¿ki, potem dobra gra (ale ¿adko) i wreszcie jakis film, przy którym i tak przysypiam

Stopka forum

RSS